Om kosten
Kosten är väldigt viktig , det känner man tydligt när man yogar.
Kroppen vill ha en balanserad kost.
Ät  gott , ät nyttigt och framför allt medvetet.

Idag missar vi ofta att tugga maten ordentligt.
Det är tufft för kroppen att spjälka väldigt stora bitar.
När du börjar äta mer medvetet och långsammare så du kan vara i nuet, kommer magen och kroppen att tacka dig.

Den moderna livsmedelframställningen använder förädlingstekniker och beredningar  som tar berövar födan dess naturliga nyttighet och stoppar istället i konstgjorda ingredienser som ska öka smak och hållbarhet.

Det som med har stor betydelse är att försöka välja bort kemiska tillsatser i maten ,så som exempelvis glutamat som livsmedelsindustrin stoppar i många av våra livsmedel. Alla olika E medel som står i innehållsdeklarationerna som inte många vet vad är. (Jag har information om olika länkar som kan vara till hjälp. Du hittar dom under fliken länkar.)

Den yogiska synsättet på mat och diet, är densamma som ayurveda - den traditionella indiska läkekonsten. Där är tre grundprinciper  som sägs  att kosmos uppstod ifrån  genom ett samspel.
Dessa tre är rajas(energi), tamas(stagnation) och sattva (harmoni och balans) .Detta sättet att se på olika individer och olika behov gör stor skillnad . Då kan det finnas en möjlighet att hitta varje människas speciella behov,  utan  att utöva våld mot vare sig vår kropp eller miljö.

De tre gunas
Rajas - energirika och födande krafter , stimulerande och uppåtgående.

Rajas- födoämne brukar vara sura , bittra , heta eller salta , torra.
 Om du har Raja temperament kan dessa födoämne få dig att känna dig rastlös eller stressad ,men om du känner dig slö och trött kan de ge dig ökad energi.
Rajas-föda är bland annat fisk, ägg , choklad, kaffe ,salt , chillipeppar,och starka örter och kryddor.
Tamas - långsam , sval , nerbrytande och förstörande.

Tamas -födoämne är ofta syrliga ,torra och gamla.
Tamas -föda är kött , lök, vitlök, svamp, jästa livsmedel och återuppvärmd mat , även mat som friteras blir tamas.
Utövar man yoga ofta och mycket,  bör man undvika tamas -föda.

Sattva - klar , ren och lugn glädje. Upprätthållande krafter och rent liv. Sattva -föda är fin för att få balans i kropp och själ.

Sattva -kost är bland annat  färsk frukt , färska grönsaker ,spannmål , gryner ,fullkornsbröd , smör ,ost , nötter ,frön ,örter och örtteer, honung, vatten.

 

p